17/10/2021
Μπάσκετ | Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 20:02

Σπανούλης: «Ιθάκη μου ο Ολυμπιακός, θα μείνω στο μπάσκετ»

Ανοικτή πάντα η πόρτα των «ερυθρόλευκων» για τον «Κill-Bill», είπε ο Γιώργος Αγγελόπουλος * Μεγάλο φιλικό προς τιμή του τον Σεπτέμβριο του 2022

Ο Βασίλης Σπανούλης αποφάσισε πριν μερικούς μήνες να σταματήσει το μπάσκετ και τη Δευτέρα (27/9) στο ΣΕΦ έγινε η αναμενόμενη συνέντευξη Τύπου, με τον «Κill-Bill» να χαρακτηρίζει Ιθάκη του τον Ολυμπιακό.

Ο πρώην, πλέον, αρχηγός των «ερυθρόλευκων» είπε αυτό που όλοι περιμένουν, ότι δηλαδή θα μείνει στον χώρο του μπάσκετ αν και είναι νωρίς ακόμα να αποφασίσει από ποιο πόστο θα συμβεί αυτό, ενώ ο Γιώργος Αγγελόπουλος -που ήταν παρών μαζί με τον αδερφό του κι έτερο πρόεδρο της πειραιώτικης ΚΑΕ Παναγιώτη Αγγελόπουλο- τόνισε ότι η πόρτα του Ολυμπιακού θα είναι πάντα ανοικτή για τον Σπανούλη.

Παράλληλα, ο Π. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι ένα μεγάλο φιλικό παιχνίδι προς τιμή του Σπανούλη θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2022.

Αναλυτικά, ο 39χρονος άσος δήλωσε: «Για μένα ήταν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι όλο αυτό που έκανα στο χώρο του μπάσκετ. Έμαθα πολλά πράγματα σαν άνθρωπος, καλλιέργησα το σώμα μου και το μυαλό μου όλα αυτά τα χρόνια. Έκανα μέσα από το μπάσκετ μια πολύ όμορφη οικογένεια, έζησα στιγμές που ποτέ δεν φανταζόμουν. Πάντα είχα υψηλούς στόχους κι ήθελα να πάω όσο ψηλότερα γίνεται αλλά ποτέ στην ζωή μου δεν φανταζόμουν ότι θα πετύχω με τους συμπαίκτες, προπονητές, τις διοικήσεις και τον κόσμο όλα αυτά. Είναι σαν παραμύθι για μένα.

Το ταξίδι είχε και καλές και άσχημες στιγμές. Αλλά οι άσχημες στιγμές είναι αυτές που με σκληραγώγησαν, με έκαναν καλύτερο άνθρωπο και παίκτη και με έκαναν στο τέλος να χάσω και τα μαλλιά μου. Υπήρχαν στιγμές που δεν ήμουν ο καλύτερος συμπαίκτης, εννοώ πως ήμουν πολύ πιεστικός και σκληρός με τους συμπαίκτες μου, όμως ξέρουν πως πάντα το έκανα για το καλό της ομάδας, για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Πάντα με ειλικρίνεια, σεβασμό κι εκτίμηση. Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να είμαι πάνω απ' όλα ένα σωστός άνθρωπος, να έχω αρχές μέσα κι έξω απ' το γήπεδο και στο τέλος της ημέρας το πιο σημαντικό πράγμα που κατάφερα - και το συνειδητοποιώ τώρα που σταμάτησα - είναι να εμπνεύσω πάρα πολλά παιδιά να είναι μαχητές και να μην τα παρατούν ποτέ. Αυτή ήταν η φιλοσοφία μου, να μην τα παρατώ ποτέ και να διεκδικώ πάντα αυτό που έχω στο μυαλό μου μαζί με τους συμπαίκτες μου και όσους απαρτίζουν την ομάδα.

Ξεκίνησα στη Λάρισα, ήρθα στο Μαρούσι, στη συνέχεια πήγα στον Παναθηναϊκό, ΝΒΑ, μετά πάλι Παναθηναϊκό. Σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκα έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό και με το παραπάνω, όμως στον Ολυμπιακό βρήκα την Ιθάκη μου, βρήκα την ομάδα που ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία μου. Αγάπησα την ομάδα και τους ανθρώπους της και αγαπήθηκα σε έναν υπερβολικό βαθμό, κάτι μου με γεμίζει τιμή και περηφάνεια. Ο κόσμος δεν σε αγαπάει μόνο σαν παίκτη. Έτσι κερδίζεις τους ανθρώπους γύρω σου, με τίτλους. Αλλά στο τέλος της ημέρας ήξεραν πως πάντα είμαι ο εαυτός μου, πάντα ειλικρινής και πάντα κάνοντας το καλύτερο για την ομάδα.

Ευχαριστώ μέσα απ' την καρδιά μου τους προέδρους για την συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν πάντα άψογοι, υπήρχαν κι εντάσεις όπως σε όλες τις οικογένειες, γιατί εγώ θεωρώ τον Ολυμπιακό οικογένεια μου. Τους προέδρους τους θεωρώ δικούς μου ανθρώπους, αλλά μέσα από τις εντάσεις προσπαθούσαμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για την ομάδα μας. Ευχαριστώ τους συμπαίκτες που είχα στην καριέρα μου, τους προπονητές μου και με βοήθησε ο καθένας με τον δικό του τρόπο να εξελιχθώ ως άνθρωπος και παίκτης. Προσπάθησα πάντα να έχω σεβασμό απέναντι σε όλους και πάντα όταν μπορεί να ξεφεύγαν λίγο τα πράγματα είχα το θάρρος να παραδεχθώ ένα λάθος μου και να προχωρήσουμε για το καλό της ομάδας.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου, την γυναίκα μου που ήταν δίπλα μου που πάντα προσπαθούσε να τα έχει όλα ετοιμα και να φροντίζει για μένα σε καλές και δύσκολες στιγμές. Τα παιδιά μου, που πάντα είχαν ένα παράπονο ή μια ερώτηση να μου κάνουν για τα παιχνίδια και τον αδερφό μου και την μητέρα μου που ήταν πάντα δίπλα μου και καλλιέργησαν τον χαρακτήρα μου με τον δικό τους τρόπο. Τον μανατζέρ μου που είμαστε πάνω από 20 χρόνια μαζί και πάντα ήταν δίπλα μου και βοήθησε μαζί με τους προέδρους να γίνει η μεταγραφή στον Ολυμπιακό η οποία άλλαξε και την δικιά μου ιστορία και μεγάλωσε όλο αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Νιώθω πολύ γεμάτος, νιώθω ευλογημένος, πολύ όμορφα. Πιστεύω το... τερμάτισα, δεν είχα κάτι άλλο να κάνω στο μπασκετικό στερέωμα, έδωσα την ψυχή μου. Ήμουν και υγιής, στο τέλος ήμουν και τραυματίας. Προσπάθησα, σηκώθηκα που είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα. Είμαι περήφανος που έκανα αυτή την καριέρα που έκανα. Οι περισσότεροι έχουν χαρτάκι γι' αυτά που θέλουν να πούνε, όμως εγώ μίλησα μέσα απ' την καρδιά μου όπως πάντα».

Από εκεί και πέρα, είπε:

Για την καλύτερη στιγμή του: «Το να διαλέξω την κορυφαία μου στιγμή είναι σα να διαλέγω ένα απ' τα παιδιά μου. Το ευρωπαϊκό του '12 και το πρωτάθλημα του '16 είναι τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό»

Για την απόφαση να αποσυρθεί: «Ήταν κάτι που περνούσε απ' το μυαλό μου άσχετα που δεν το έλεγα. Τον τελευταίο χρόνο ταλαιπωρήθηκα κι από δύο σοβαρούς τραυματισμούς που δεν είχα ποτέ στην καριέρα μου. Ήμουν πολύ τυχερός κι ευχαριστώ τον Θεό γι' αυτό, γιατί η υγεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία ενός αθλητή. Όμως κάποια στιγμή βγήκαν όλα μαζί κι ήταν σαν να μου είπε ο Θεός πρέπει κι εσύ δεν γίνεται, πόσο να τα αντέξεις όλα αυτά. Το πάλεψα, είναι φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Πάντα ήθελα να είμαι ένας παίκτης που θα βοηθάει όσο περισσότερο μπορεί την ομάδα, είναι φυσιολογικό με το πέρασμα των χρόνων αυτό να μην μπορεί να γίνει. Θέλω να έχω αξιοπρέπεια και όλοι να με θυμούνται και να με αγαπάνε και να με βλέπουν όπως ήμουν στα καλύτερά μου χρόνια, δεν ήθελα να πάρω τον ρόλο ενός άλλου παιδιού. Δεν έχω μάθει να κλέβω και χάνω στις προπονήσεις, ούτε να λουφάρω, πάντα ήθελα να είμαι πρώτος σε όλα».

Για το ότι δεν τελείωσε την καριέρα του σε γεμάτα γήπεδα: «Δεν νιώθω κανένα κενό, είμαι πάρα πολύ γεμάτος. Μακάρι ένας αθλητής να νιώσει την αγάπη του κόσμου έστω στο μισό που την ένιωσα εγώ. Την έχω ζήσει στον μέγιστο βαθμό. Δυστυχώς λόγω του κορωνοϊού δεν ξέρουμε τι θα γίνει, τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα με τον κόσμο στα γήπεδα, αλλά δεν θα μείνω στον ένα χρόνο που έγινε έτσι. Θα μείνω στα υπόλοιπα χρόνια με τα γεμάτα γήπεδα».

Για τα μελλοντικά του σχέδια: «Είμαι αυθόρμητος, ειλικρινής και λειτουργώ με το ένστικτο. Λέω όσα λέει η καρδιά μου. Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ στις αλάνες στη Λάρισα και βρέθηκα στη μεγαλύτερη σκηνή για να ζω τόσο παραμυθένια πράγματα. Το αίμα κυλάει μες το κορμί μου και το μυαλό μου για το μπάσκετ. Σίγουρα θα είμαι ανοικτός σε διάφορα πράγματα που θα είναι η κατάλληλη στιγμή και τα σωστά για μένα».

Για το αν κινδύνευσε να φύγει από τον Ολυμπιακό: «Έχουμε κάνει πέντε συμβόλαια από τέσσερις ώρες το καθένα, γύρω στις 20 ώρες έχουμε καθίσει με τους προέδρους τις ώρες των ανανεώσεων. Από αυτές έχουμε μιλήσει για μπάσκετ γύρω στα 5-6 λεπτά, συνήθως μιλούσαμε για άλλα θέματα. Προσωπικά και μπασκετικά. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες δυσκολίες, πάντα υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός. Υπήρχε μια χημεία που οτιδήποτε γινόταν τα κάλυπτε όλα αυτά και γρήγορα βρισκόταν η λύση. Πάντα ήταν θέμα χρόνου να ανανεώσω. Ποτέ δεν πέρασε απ' το μυαλό μου να πάω και να μην ανανεώσω. Δεν σκέφτηκα να φύγω από τον Ολυμπιακό παρά τις προτάσεις από άλλες ομάδες».

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον Βασίλη κι όχι να τον αποχαιρετίσουμε γιατί είναι μέλος του Ολυμπιακού. Ο Βασίλης είναι ο μεγαλύτερος αθλητής στην ιστορία του Ολυμπιακού κι ένας απ' τους μεγαλύτερους στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τα επιτεύγματα που πετύχαμε μαζί είναι μοναδικά, απίστευτα. Ζήσαμε μερικές απ' τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μας μαζί του. Μακάρι να της ξαναζήσουμε. Αν πάτε στα αποδυτήρια και δείτε τις φωτογραφίες που υπάρχουν θα καταλάβετε γιατί μιλάμε. Είδατε και το βίντεο.

Εννοείται ότι όλα αυτά ο Βασίλης τα πέτυχε με τη βοήθεια των συμπαικτών, προπονητών και του οργανισμού του Ολυμπιακού, ο οποίος ήταν δομημένος για τον Βασίλη και τον στήριζε παντού. Ήταν μια κατάσταση μοναδική στα ευρωπαϊκά χρονικά, το πώς χτίστηκε και πως πλαισίωσε ο Ολυμπιακός τον Βασίλη. Είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Τον θαυμάζουμε για τις αξίες του κι όσα προσέφερε στον Ολυμπιακό. Το 2010 μετά τον τρίτο τελικό με τον Παναθηναϊκό, όλοι ξέρετε τι είχε γίνει εκεί και πώς χάθηκε το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλή ομάδα τότε, τη μισή μικτή κόσμου αλλά στην Ελλάδα δεν μπορούσε να πετύχει τους στόχους του. Μετά από αυτή την ήττα σκεφτήκαμε στρατηγικά πως πρέπει να δράσουμε μπροστά σε αυτά που βιώναμε τα οποία είναι γνωστά.

Ήταν κι ο Παπαλουκάς κι ο Τεόντοσιτς στην ομάδα, υπήρχε ένα θέμα που θα παίξει ο Βασίλης και πώς θα έχει τον ρόλο που απαιτείται. Αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο χτύπημα. Ο Βασίλης ήθελε και είχε ένα κίνητρο πολύ υψηλό. Κάπου κούμπωσε η δική μας επιθυμία να κάνουμε τον Ολυμπιακό πρώτο σε Ελλάδα κι Ευρώπη, αυτό που αξίζαμε, κι αυτό παντρεύτηκε με την επιθυμία του Βασίλη που ήταν πάντοτε πρωταγωνιστής κι ηγέτης. Να πάρει τον Ολυμπιακό από το χέρι και να τον οδηγήσει στις κατακτήσεις. Ξεκίνησε δύσκολα η σχέση αυτή, λόγω της παρουσίας του στον Παναθηναϊκό ήταν δύσκολο να γίνουμε επαφές. Είχαμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο. Τον Ιούλιο του 2010. Τότε ζούσαμε στη Βοστώνη με την γυναίκα μου και την κορη μου και γυρίζαμε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Υπήρχε μια δυσκολία στις διαπραγματεύσεις.

Λίγο πριν γίνει η επιστροφή στην Ελλάδα μιλήσαμε με τον Παναγιώτη και είπαμε να κάνουμε την μεγάλη κίνηση για να έρθει ο Βασίλης. Σάββατο έφτασα στην Αθήνα και Κυριακή απόγευμα υπογράψαμε το πρώτο συμβόλαιο από τα πολλά. Βίωσε αμφισβήτηση, άκουσε πολλά κι εντός κι εκτός οργανισμού. Απέδειξε με την αξία του ποιος είναι και πού μπορεί να φτάσει. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης κι έμεινε εκεί για σειρά ετών μαζί με τον Βασίλη. Δεν δίστασε να ηγηθεί μιας ομάδας με χαμηλό μπάτζετ και πετύχαμε απίστευτους άθλους. Ο Ολυμπιακός είχε τον χαμηλότερο προϋπολογισμο στην Ευρώπη από τις τοπ 8 ομάδες. Οι ανταγωνιστές μας είχαν τριπλάσιο και τετραπλάσιο μπάτζετ, γι' αυτό λέμε πως ήταν παγκόσμιο φαινόμενο. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά που πετύχαμε με τον Βασίλη αρχηγό».

Για τις ανανεώσεις του Σπανούλη: «Μέσα απ' τη συζήτηση όλα τα θέματα είχαν αντιμετωπιστεί. Πάντα υπήρχαν προτάσεις από μεγάλες ομάδες»,

Για πιθανή πρόταση στον Σπανούλη από άλλο πόστο: «Η πόρτα του Ολυμπιακού είναι και θα είναι ανοικτή για τον Βασίλη. Είναι νωρίς, ουσιαστικά σήμερα είναι η τελετή για όλα αυτά. Είναι μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού. Νομίζω θα έχει πολλές προτάσεις στη ζωή του που θα πρέπει να αξιολογήσει, είναι νέος»

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Τα πρωταθλήματα που κατακτήσαμε με τον Βασίλη στην Ελλάδα είναι λιγότερα αναλογικά με τα όσα θα έπρεπε να έχουμε πάρει. Είμαστε εδώ σε μια νέα σελίδα για το ελληνικό μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός θα ξαναπάει σε Φάιναλ Φορ. Ο τρόπος που ζήσαμε όσα ζήσαμε με τον Σπανούλη είναι ανεπανάληπτος. Τις περισσότερες φορές δεν περίμενε κανείς τις επιτυχίες μας. Ακόμη και σε ανατροπές στους ημιτελικούς του '15 και του '17.

Θα γίνει μεγάλο φιλικό για τον Βασίλη μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2022 με πολύ καλό αντίπαλο για να τιμηθεί ο Βασίλης σε ένα γεμάτο ΣΕΦ».

Μοιραστείτε το: